Hwang Dong- Hyuk tarafından yazılan ve Güney Kore yapımı olarak 2021 yılında Netfilix’te gösterime giren Squid Game dram türünde karşımıza çıkmaktadır. İlk sezonu dokuz bölümden oluşan dizi Güney Kore’de çocuk oyunlarından birisi olan “Kalamar Oyunu” anlamına gelmektedir. Gerçekten de çocuk oyunlarının yer aldığı bu dizide tek fark oyunların ölümle sona ermesidir. 

İlk bölümde ana karakterimiz Seong Gi-Hun ile tanışıyoruz. Gi-Hun, eşinden boşanmış ve bir kızı olan, annesiyle yaşayan, işsiz, tefecilere de borcu olan sorunlu bir adamdır. Her ne kadar bir şeyleri düzeltmek istese de her seferinde işleri batırması ve sorumsuzca davranması herkesi olduğu gibi onu da bu oyunun içerisine çekmektedir. Birgün metro istasyonunda karşılaştığı bir adam sayesinde hayatı değişen Gi-Hun 45 milyar Won para ödülünün yer aldığı ve içerisinde çocuk oyunlarının oynandığı bu bilinmez yolculuğa çıkmayı kabul eder. Böylece oyunların gerçekleştiği yerde uyanır. Uyandığında 456 kişinin oyunun içerisinde olduğunu gören Gi-Hun ilk olarak bir numaralı yaşlı bir adamla ardından ise diğer karakterlerle tanışmaya başlar. Ve böylece ilk oyun gerçekleşir. 

Koca bir oyuncak bebeğin arkasında yer alan bu 456 kişi oyuncak bebek arkası dönük bir şekilde kırmızı ışık yeşil ışık dediğinde hareket edecek ancak bebek önüne döndüğünde herkes duracaktır. Başlangıçta herkes bu oyunu komik bulsa da bebek önüne döndüğünde duyulan silah sesi durumun hiç de çocuk oyunu olmadığını oyunculara gösterir. Üstelik bu oyunda süre kısıtlıdır ve bu süre zarfında oyuncak bebeğin yanına varamayan herkes ölecektir. İlk oyun sona erdiğinde ölümle burun buruna gelen bu insanlar oy birliği ile oyunları sona erdirme kararı alır. Çünkü başta oyunculara söylenildiği gibi oyuncular arasında birlik sağlanırsa oyunlar feshedilebilmektedir. Böylece kalan oyuncular geldikleri gibi hiçbir şey anlamadan oyun alanından çıkarılır ve yaşamlarına geri dönerler. Ancak gerçek yaşamda da aslında ölümle yaşam arasında bir oyun oynanmaktadırlar. Ekonomik sebepler, geçim kaygısı, borçlar gibi durumlar gerçek hayatla oynadıkları oyun arasında bir fark olmadığını oyunculara gösterir. Ve kendi rızalarıyla oyuna girmeyi yeniden kabul ederler. Böylece oyunlar yeniden başlar. Toplamda altı oyun oynanır. Ve her oyunda olduğu gibi bu oyunların da tek bir kazananı vardır. Tabii oyuncuların içerisinde oyunun sahibi birisi yoksa…

Peki, bu dizi neden bu kadar konuşuluyor?  

Dizinin görsel efektleri ve konusu dışında içerdiği alt metinler evrensel bir sistem eleştirisini içerisinde barındırıyor. Üstelik dizi bu eleştiriyi gayet basit anlatımlarla sağlıyor. 

Bir grup zengin insanın sırf eğlence olsun diye tasarladıkları bu düzenek yaşamda hayatta kalmaya çalışan, kendi hayatları parçalanmış ve her nerede olursa olsun yaşam ve ölüm arasında kalacak bu insanların adeta kukla gibi kullanılmalarını sağlıyor. Bu oyunları kendi gözleriyle bizzat görmek isteyen VIP oyun kurucuları ise oyunların gerçekleştiği alana gelerek oyun alanlarının üzerinde yer alan gizli odalarda içkilerini içerken bir yandan da zekâlarına veya güçlerine göre oyuncularına para yatırıyorlar. 

Dizi kapitalist sistemin eleştirisini bu üst perdeden yaparken oyun alanında ise insan psikolojisine odaklanmış durumda. Kavga etsinler diye bilerek az verilen yemekler, oyunlarda kadın- erkek ayrımcılığı, para uğruna harcanan insanlık, bir arada kalmanın getirdiği zorluklar, yaşama arzusu gibi durumlar oyunlara yaklaşımları değiştirdiğinden oyun koşullarının insan psikolojisi üzerindeki etkileri dizi boyunca gözler önüne seriliyor.   Böylece merhametli insanların bile bencilce düşüncelere girdiği bu alanda odanın üzerinde asılı duran para ödülü ise her ne olursa olsun oyuncuların iştahını kabartan cinsten bir simge halinde asılı duruyor. Bu sayede ise oyunlar ne olursa olsun aralıksız devam ediyor.

Eşit şartlarda yaşayamayan insanlara eşit şartlarda verilen umut parçaları bu dizinin bu kadar izlenilmesinin en önemli nedenidir. Sosyolojik olarak sadece Güney Kore toplumuna ait olmayan bu tür konular evrensel bir düzen içerisinde ele alınmaktadır. İnsan psikolojisinin dönüşümü ise bu süreçte hem VIP müşterilerinin hem de izleyicinin iştahını kabartacak cinsten heyecanlıdır. 

Oyuncular içinse tek gerçeklik söz konusudur: 

“İnsanlara güvenilir oldukları için güvenmezsin yaslanacak başka bir şeyin olmadığı için güvenirsin.”

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *